27. helmikuuta 2017

Kuvien jakaminen ja uudelleen postaaminen

Kuvien jakaminen, uudelleen postaaminen ja kopioiminen herättävät paljon keskustelua, huolta ja kysymyksiä. Kokosin postauksen siitä, mitä olisi hyvä ottaa huomioon, kun jakaa kuvia netissä.

Valokuvausta harrastava Aarni halusi kuvittaa postausta. -Tai esitellä itseään, kun ei ole näkynyt kuvissa pitkään aikaan.




Kuvan julkaiseminen ja tekijänoikeus


Aina, kun jakaa kuvan netissä, on se mahdollisuus, että joku jakaa tai omii sen. Jos et halua kenenkään jakavan kuviasi netissä, niin älä lataa niitä nettiin. Sama on kaiken muun materiaalin kanssa. 

Tekijänoikeuslain mukaan kuvan tekijälle syntyy automaattisesti tekijänoikeus omaan kuvaansa. Tekijänoikeus valokuvan osalta on voimassa 50 vuotta. Jonkun muun ottamien kuvien uudelleen postaaminen omana kuvana on kiellettyä. Tekijänoikeudet kuitenkin vaihtelevat maittain, joten se mikä pätee Suomessa, ei välttämättä päde Kiinassa. 

Esimerkiksi, jos jaan netissä jonkun muun ottaman valokuvan ja väitän sitä omakseni, niin tämä rikkoo lakia. Mutta jos jaan linkin kautta kuvan ja annan krediitit sen tekijälle, niin asia on lain puitteissa ok. Tulee kuitenkin muistaa, että oikeus kuvan kaupalliseen käyttöön (eli myyntiin ja markkinointiin) on sen ottajalla tai sillä, jolle tämä on oikeuden sopimuksella luovuttanut.


Tuleeko oikeus apuun?


Vaikka muiden ottamien kuvien uudelleen postaaminen luvatta omanaan rikkoo tekijänoikeuslakia (ainakin Suomessa), niin kyseessä on jo niin laaja ilmiö, että siihen on viranomaisten vaikea puuttua. Eikä heillä käytännössä ole edes intressejä tai taloudellisia resursseja puuttua normaalien kuvien uudelleen käyttöön, sillä esitutkinta- ja oikeusprosessit ovat pitkiä ja kalliita. Lisäksi ilmiö (eli muiden kuvien jakaminen netissä) on muutekin kyseenalainen, koska siihen ei ole olemassa suoria vastauksia.

Jos siis onnistuu haastamaan jonkun oikeuteen kuvansa uudelleen julkaisemisesta, niin saattaa joutua itse pulittamaan oikeusprosessista paljon enemmän, kuin mitä saa korvauksia. Ja nyt puhutaan helposti tuhansista euroista. Lisäksi aiheettoman rikosilmoituksen tekemisestä tai väärästä ilmiannosta voi napsahtaa sakkoja, jos ilmenee ettei tapauksessa olekaan rikottu lakia.




Kuvien julkaisupalvelut ja sosiaalinen media


Kun julkaisee kuvia julkaisupalveluissa tai sosiaalisessa mediassa, niin kannattaa tutustua palvelun sääntöihin ja sopimusehtoihin. Esimerkkejä palveluista: Facebook, Instagram, Tumblr, Blogger, Flickrl, Photopucket, yms. You name it! 

Monella sosiaalisen median palvelulla saattaa olla sellainen sääntö, että kuvan julkaistessaan julkaisija antaa oikeudet myös julkaisualustalle (eli sille nettisivulle) ja tapauksesta riippuen myös toisille palvelun käyttäjille.


Esimerkkitapaus Tumblr


Otin esimerkiksi yhden kuvanjakopalvelun, jonka sääntöihin tutustuin paremmin. Tumblr on kuvienjakopalvelu, johon olennaisena osana kuuluu kuvien eteenpäin jakaminen. Jakamalla kuvasi missä tahansa palvelussa, hyväksyt sen säännöt ja toimintamallit.

Tumblrin säännöissa sanotaan suoraan, että julkaisemalla kuvan kyseisessä palvelussa henkilö antaa samalla luvan kuvansa jakamiseen. Luvan saavat itse kuvanjakopalvelu, sekä kaikki sen käyttäjät kyseisessa palvelussa. Lisäksi samalla annetaan lupa linkata kyseinen kuva myös toiseen palveluun. Lupaa muutoksiin ei anneta, jakamiseen kyllä. Varsinainen tekijänoikeus säilyy kuvan tekijällä. Kuitenkin Tumblr itse saa oikeudet tehdä kuvalla mitä vain, kuten muokata, julkaista, esittää, käyttää markkinoinnissa, yms.

Tämä on aika yleistä kuvanjakopalveluissa. Mutta siitä mainitaan aina säännöissä, jotka pitää hyväksyä, että voi käyttää kyseistä palvelua. Monesti kuvanjakopalvelut tarjoavat myös mahdollisuuden tekijäinoikeusasioiden selvittelyyn (USA:n lain pohjalta). Ja sama koskee myös Tumblria.

Linkki Tumblrin sääntöihin, kohta 6. 
https://www.tumblr.com/policy/en/terms-of-service



Miten suojata omia kuviaan?


Omia kuviaan suojaa helpoiten, kun ei jaa niitä netissä. Jos kuitenkin jakaa kuvia, niin kannattaa miettiä missä jakaa ja tutustua palvelun sopimushetoihin. 


  • Kuvia voi yrittää suojata tekemällä niihin vesileimat. Esimerkiksi kaikissa blogini kuvissa lukee jossakin kohdassa "wheatear". Jos joku varastaa kuvani, niin kuvasta näkee silti, että se on minun ottamani.

  • Kuvia voi yrittää myös suojata omilla säännöillä, esim. "kopiointi kielletty". Blogini alareunassa lukee: "Ethän varasta kuviani! Linkitä takaisin tänne blogiin, jos haluat käyttää niitä."

  • Kuvia voi suojata myös tekijänoikeusmerkillä ©. Tekijänoikeusmerkki sinällään on kuitenkin turha, koska tekijänoikeus muodostuu kuviin automaattisesti. Mutta mikään merkintä ei silti käytännössä fyysisesti estä ketään kopioimasta ja jakamasta kuvaa, rajaamasta vesileimaa pois ja siten rikkomasta kuvan omistajan oikeuksia. Internet on julma paikka ja nettiin laitettuja kuvia ei välttämättä saa ikinä sieltä pois. 

On hyvä muistaa, että kuvien tekijänoikeuksia rikkoessa kyseessä voi olla myös ihan vain tietämättömyys ja välinpitämättömyys, mikä voi johtua nuoresta iästä. Eli asiasta tietämätön saattaa jakaa toisten kuvia, eikä tule edes ajatelleeksi että siinä on jotakin väärää.


Jakoiko joku kuvasi?


Jos joku jakoi kuvasi ja koet kokeneesi vääryyttä, niin mieti seuraavia seikkoja ennen kuin ryhdyt sotaan.
  • Missä alunperin jaoit kyseisen kuvan ja kuka sen jakoi eteenpäin? Kyseessä voi olla reblogging, jolloin jakaja ei ole alun perin napannut kuvaa sinulta vaan jakanut jo palvelussa julkaistun kuvan eteenpäin. Kuka laittoi kuvan palveluun alun perin? Tämä on hyvä selvittää, että tiedät ketä syyttää.

  • Mieti myös miten kuva jaettiin. Väittikö jakaja kuvaa omakseen, jakoiko muuten vain vai mainitsiko hän kuvan alkuperäisen tekijän? Kuinka suuresta rikkeestä on siis kysymys. Ja se tärkein: onko rikosta tapahtunut?

  • Oliko kyseessä kuvanjakopalvelu? Mitä sanotaan palvelun säännöissä?
    Säännöt ovat usein pitkät ja ne on kirjoitettu Englanniksi. Ne kannattaa silti käydä huolella läpi. Jos julkaisit sen paikassa, jossa jakamisoikeus siirtyi muille käyttäjille, niin et voi tehdä enää mitään ja koska säännöt hyväksymällä hyväksyit jo asian.

  • Mitä haluaisit tehdä ja mitä on tehtävissä? Jos haluat kuvan pois tai julkaisijaa antamaan kunnian takaisin itsellesi, niin voit aina yrittää ottaa yhteyttä ja pyytää oikaisua. Joskus se auttaa, joskus ei. Myös kuvanjakopalveluun voi yrittää ottaa yhteyttä. Joskus he saattavat poistaa kuvan tai väärin tehneen käyttäjän.

    Kovin paljon muuta ei oikeastaan ole tehtävissä (palaa kohtaan, "entä jos joku silti jakaa kuvani"). 



Lyhyesti


Kuvia ei kannata jakaa, jos pelkää muidenkin niitä jakavan. Jos kuitenkin jaoit ja joku varasti kuvasi, niin mieti mikä meni vikaan ja onko jotakin tehtävissä. 

Kannattaa aina tutustua kuvapalvelujen sääntöihin. 

Jos jaat itse jonkun muun kuvan tai postauksen, niin älä väitä kuvaa omaksesi! Lisäksi on kohteliasta ensin kysyä lupa kuvan omistajalta ja täytyy muistaa linkittää, mainita kuvaaja eli omistaja, yms.



Lopuksi


Tämä juttu ei perustu omiin mielipiteisiini, vaan tekijänoikeuslakiin, esimerkkitapauksiin, kuvapalveluiden sopimuksiin ja maalaisjärkeen. 

Kirjoitin tämän siksi, että netissä törmää tämän tästä keskusteluihin, joissa pohditaan tekijänoikeuksia tai syytellään muita kuvien varastamisesta. Monesti tekijät "tuomitaan" mielipiteiden tai tunteiden perusteella. Ja vastaavasti muiden kuvia levitellään ilman sen parempaa tietoa mikä on ok ja mikä ei.

Tekijänoikeuksista sekä niiden soveltamisesta löytyy myös paljon tietoa, jos asia kiinnostaa enemmän ja jaksaa googlailla!

17. helmikuuta 2017

WD Priscilla Armor

Tilasin Withdollilta kimppatilauksena Priscilla Dark Knight:n armorin. Toinen harrastaja tilasi siis nuken ja minä nuken hartsiosat. Olen haaveillut kyseisiä hartsiosia omille nukeilleni ja nyt oli mainio tilaisuus saada ne. Koska kyseessä on limited -julkaisu, niin minulla kävi hyvä tuuri.

Hartsiosat olivat kokonaan mustaa hartsia, enkä muistanut ottaa niistä kuvaa ennen maalaamista. Joten tässä on kuvia vain valmiista hartsiosista. Maalasin osat Citadelin hopeisella maalilla.

Nämä osat tulevat Aelialle, eli Withdollin Elf Hunter Emmalleni.



Koko setti. Näissä osissa on kauniita yksityiskohtia!



Lantiosuojat, kilpi sekä olkasuojat. Olen erityisen tyytyväinen tuohon kilpeen, koska sain siihen onnistumaan taisaisesti erilaisia hopean sävyjä ohentamalla maalia veteen.




Miekka ja kilpi sekä vielä lähikuva miekan kahvasta, koska se on niin yksityiskohtainen. Tein miekan juureen vähän tuommoista liukuväriefektiä, koska miekan pinta muuttuu siinä karkeammaksi.



Jalkaosat. Nuo korot ovat upeat! Ja voin vain kuvitella miten "kätevät" ne ovat taistelussa, tosin tarpeeksi terävää korkoa voinee käyttää aseena...



Sovittelen osia jo hiukan Aelialle, mutta hänen nykyinen asunsa ei oikein toimi setin kanssa. Joten täytyy ommella tytölle vielä uudet vaatteet, jotta saan armorin käyttöön.

12. helmikuuta 2017

Melisse

Withdollin Elf Hunter Rubyni sai viimein nimen sekä asun. Neidon nimi on Melisse. Tein Melisselle uuden mekon, joka sopii hahmon luonteeseen. Mekossa on pitsikoristeita, ylä- ja alaosa eri kangasta, sekä takana nepparikiinnitys.





- Tausta on vähän plääh, mutta ainakin mekko näkyy. Olisin halunnut ottaa kuvia parvekkeella luonnonvalossa, mutta ovi mokoma on jäätynyt kiinni... Sen eteen on siis jämähtänyt iso kasa jäätä, joka tuskin katoaa ennen kevättä. 

Mutta kuvassa näkyy Withdollin ihanat, kuparinväriset korkkarit!



5. helmikuuta 2017

WD Ruby sai uuden meikin

Ehdin taas pitkästä aikaa meikkailemaan nukkeja ja Withdollin Ruby sai uuden meikin. En ollut tyytyväinen edelliseen. Nyt nukke näyttää jo enemmän siltä, miltä pitäisi! Neiti on tosin vielä nimeä ja hahmolle sopivia vaatteita vailla.




Laitan lähiaikoina lisää kuvia Rubysta, kunhan saan ommeltua sille sopivan asun.